Stroomversnellers

Rutte tegen Zwarte Piet?!

Ja zeggen, zoethoudertjes uitdelen, vage beloftes maken en nee doen.

Zo proberen Nederlandse machthebbers kritische bewegingen onschadelijk te maken en in de kiem te smoren. Om zelf in controle blijven en alles zoveel mogelijk bij het oude te laten. En de stemmen die het ze zal kosten aan de extreemrechtse flank? Dat is het wisselgeld dat ze er best voor over hebben.

Aan windvanen als Rutte zie je hoe de wind waait.

Is het dan onbelangrijk dat de premier 180 graden draait? Nee, integendeel. Natuurlijk is het een ‘overwinning’ dat de premier zich eindelijk tegen deze racistische karikatuur uitspreekt. Maar het zegt vooral iets over de kracht van de anti-racisme beweging, die gegroeid is. Tot een punt dat de huidige politieke macht de beweging zo snel mogelijk weer wil neutraliseren.

Dat is de echte reden van Rutte’s draai. Met dit bericht proberen zij, ‘de verlichte despoten’, het volk weer in slaap te sussen: “Wees gerust, we hebben je gehoord. Ga maar weer terug naar je bank voor Netflix of de Xbox. Dan lossen wij dit probleem ondertussen voor je op.”

Een nieuwe fase

Dit is de nieuwe fase, die volgt op het jarenlang neerzetten van anti-racisme strijders als een klein groepje radicalen, ‘waar je niet bij zou willen horen’. Maar, nu zelfs de dragende krachten van het nationale voetbalelftal zich bij de strijd hebben aangesloten en ruim 20.000 mensen de straat op zijn gegaan, werkt deze retoriek niet meer. En moesten ze op zoek naar iets nieuws.

Deze toezeggingen zijn het resultaat van (hele brave) demonstraties met strijdbare toespraken. Stel je voor wat we kunnen bereiken als deze groeiende groep mensen een beweging wordt, die zich organiseert en gecoördineerd blijft strijden tegen het diepgewortelde, institutionele Nederlandse racisme? Dan worden deze leuzen omgezet in massale directe acties die de druk opvoeren, die kunnen leiden tot stakingen, blokkades, etc. Van dit beeld schijten die machthebbers in hun broek. Daarom gooien ze nu zoethoudertjes in plaats van olie op het vuur.

Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, zit de macht.

Zolang we ons dáár maar van bewust zijn, kunnen nu best even genieten dat Rutte is gedwongen om (bijtend op zijn lippen) te zeggen dat de actievoerders al jaren gelijk hebben. Maar daarna moeten we ons gaan afvragen of wij het daar bij willen laten, of dat we de collectieve macht verder gaan uitbouwen. All power to the people!

— Door Bob Wester