Stroomversnellers

De Stroomversnellers lees-, kijk- en luisterlijst van 2020

2020 was een bizar jaar, en loopt bijna op haar eind. Het wordt tijd voor vakantie, reflectie en inspiratie voor 2021. Hier zijn 26 boeken, films en podcasts die in 2020 zijn verschenen en elke organizer, campaigner en activist verslonden zou moeten hebben. 

Missen we een boek, podcast of film die absoluut moet terug komen in dit lijstje?  Laat het ons weten op Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.

1. Wij Slaven van Suriname -Anton de Kom (heruitgave met een voorwoord van o.a. Mitchel Esajas)

Wij Slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en koloniale uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.

Boek: https://www.theblackarchives.nl/webshop.html?store-page=Anton-de-Kom-Wij-Slaven-van-Suriname-ed-2020-p185427321 

2. De Goede Immigrant: 23 Visies op Nederland

Migreren vanuit niet-westerse landen brengt bagage met zich mee: ontworteling, heimwee, trauma, en het eeuwig onbereikbare er echt bij willen horen. Eerste, tweede en derde generatie blijven met dezelfde vragen worstelen: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen,en is dat ook wat je echt wil? Mag je kritiek op je nieuwe vaderland hebben? Mag je het debat bepalen? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken?

De mensen over wie vaak wordt gedebatteerd en gesproken, komen nu zelf aan het woord – op hun manier, in hun eigen stijl, en in hun eigen taal. Ze laten je ongefilterd en ongezouten zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie de realiteit van ‘de Ander’ te moeten leven.

Met bijdrage van Quinsy Gario, Manju Reijmer, Nina Köll, Clark Accord, Sarah Bekkali, Mojdeh Feili, Jeanette Chedda, Richard Kofi, Khadija Boujbira, Simone Zeefuik, Olave Nduwanje, Tirsa With, Dino Suhonic, Mia You, Hasret Emine, Zaïre Krieger, Deborah Cameron, Karwan Fatah-Black, Yaël van der Wouden, Rita Ouédraogo, Zouhair Hammana, Nancy Jouwe en Fatima Faid.

https://www.dipsaus.org/degoedeimmigrant

3. Wit Huiswerk 

Je wil bijdragen aan de strijd tegen racisme, maar je weet niet waar je moet beginnen. Het is alsof je de woorden niet hebt om er überhaupt iets over te zeggen. Het is ook nogal wat: antiracistisch zijn betekent pijnlijk zelfonderzoek doen, openstaan voor kritiek en proactief plaatsmaken. Het betekent erkennen dat racisme een groot onderdeel is van onze geschiedenis, van de oorsprong van onze maatschappij, en daarmee ook van ons dagelijks leven.

Wit Huiswerk vormt een onvolledig naslagwerk vol verdiepende essays en praktische tips om je in deze wereld op weg te helpen. Zodat ‘niet weten waar je moet beginnen’ in ieder geval geen excuus meer is.

Lees het als boek of via website: www.withuiswerk.nl 

4. Beyond Survival: Strategies and Stories from the Transformative Justice Movement 

Bent je bang om de politie te bellen omdat die je eerder verder in problemen brengt dan helpt?  Maar weet je niet wat je in plaats daarvan moet doen? Transformatieve rechtvaardigheid en andere op de gemeenschap gebaseerde benaderingen van geweld bestaan al eeuwen, maar staan vaak onder de radar en worden gemarginaliseerd. This is How We Survive richt zich op concrete alternatieven voor politie en gevangenissen. Van praktische toolkits en persoonlijke essays tot het ondersteunen van mensen in crises in de geestelijke gezondheid, tot moordonderzoeken in de gemeenschap, deze tekst gaat diep in op het ‘hoe’ van transformatieve gerechtigheid. Gaandeweg documenteert dit boek de geschiedenis van deze radicale beweging, en creëert het ruimte voor langjarige organisatoren om na te denken over overwinningen, worstelingen, fouten en transformaties.

https://www.akpress.org/beyond-survival.html

5. Organizing While Undocumented – Kevin Escudero

Immigranten zonder papieren in de Verenigde Staten die zich met sociaal activisme bezighouden, lopen een groot risico: de dreiging van uitzetting. In Organizing While Undocumented laat Kevin Escudero zien waarom en hoe – ondanks dit risico – velen van hen dapper blijven vechten voor hun rechten. Op basis van meer dan vijf jaar onderzoek, waaronder interviews met jongerenorganisatoren zonder papieren, concentreert Escudero zich op de epicentra van de beweging – San Francisco, Chicago en New York City – om het indrukwekkende politieke succes van de immigrantengemeenschap zonder papieren te verklaren. Hij laat zien hoe hun identiteit als immigranten zonder papieren, maar ook als queer individuen, mensen van kleur en vrouwen, hun inspanningen verbinden met de bredere strijd van sociale rechtvaardigheid van vandaag. Een actueel boek, de moeite waard gelezen te worden. Organizing While Undocumented geeft ons een blik op inspirerende triomfen, evenals de onvermijdelijke gevaren van politiek activisme in precaire tijden. 

6. Read & Riot , A Pussy Riot Guide to Activism – Nadya Tolokonnikova

Het gezicht van modern protest draagt een felgekleurd skimasker. Nadya Tolokonnikova, oprichter van de Russische activistengroep en punkband Pussy Riot, is een creatieve activist, professionele demonstrant, brutale feministe, schokkende beeldend kunstenaar en een kracht waarmee rekening moet worden gehouden. Haar spontane, explosieve benadering van politieke actie omvatte het springen over prikkeldraad, het kussen van politieagenten, het geven van guerrilla-optredens in overvolle metro’s en het gaan in hongerstaking om te protesteren tegen het misbruik van gevangenen. Ze is door de politie in Sochi met paardenzwepen geslagen, tijdelijk verblind toen agenten groene verf in haar ogen gooiden, en werd gemonitord door de Russische regering. Maar wat Tolokonnikova van de ene op de andere dag tot een activistisch icoon maakte, gebeurde op 21 februari 2012, toen ze werd gearresteerd voor het uitvoeren van een protestlied tegen Poetin in een kerk in Moskou. Ze werd voor 18 maanden naar een Russische gevangenis gestuurd en ontpopte zich als een internationaal symbool van radicaal verzet, toen de oproepen tot “Free Pussy Riot” over de hele wereld weerklonken. Met haar karakteristieke skimasker, zwarte lippenstift en onwankelbare moed is zij een afgezant van hoop en optimisme geworden ondanks overweldigende en lelijke politieke corruptie. Read & Riot is gestructureerd rond haar tien regels voor revolutie (wees een piraat! Laat je regering in haar broek schijten! Neem de vreugde terug!). En geïllustreerd met verbluffende voorbeelden uit haar buitengewone leven en de filosofieën van andere revolutionaire rebellen door de geschiedenis heen. Geworteld in actie en verder gaan dan de typische “teken deze petitie” richtlijnen, geeft Read & Riot ons een verfrissend model voor burgerlijke ongehoorzaamheid, en moedigt het ons recht aan om elke status quo in twijfel te trekken en politieke actie opwindend – zelfs vreugdevol te maken.  

https://libris.nl/boek/?authorTitle=nadya-tolokonnikova%2Fread-riot-a-pussy-riot-guide-to-activism–9780062741585%2F

7. Radical Resilience (film)

Radical Resilience is een filmproject van activisten, voor activisten (of iedereen die betrokken is bij sociale of ecologische veranderingen, hoe ze zichzelf ook definiëren), dat tot doel heeft het bewustzijn te verspreiden en discussie aan te moedigen over de effecten van burn-out binnen onze bewegingen, zowel individueel als collectief. Hoe kunnen we beter omgaan met de moeilijke en pijnlijke situaties die we door ons activisme en in ons leven ervaren? Welke onbewuste neigingen spelen we in ons leven die ons ervan weerhouden onze ervaringen effectief te verwerken, onszelf / anderen erdoor te ondersteunen en ons naar niet-duurzame manieren van werken te leiden die een burn-out kunnen veroorzaken? Welke vormen van hiërarchieën, privileges en onderdrukking creëren we binnen onze groepen, hoe beïnvloeden ze ons en hoe kunnen we dat veranderen? Welk effect heeft het verlies van mensen, hun vaardigheden en relaties op onze bewegingen? Hoe houden we onze bewegingen sterk en duurzaam, met de nadruk op zorg voor elkaar en bewust zijn van onze individuele en collectieve behoeften? Hoeveel is genoeg voor ons om te doen in deze wereld, waar schijnbaar zoveel moet worden gedaan ??? Deze vragen en nog veel meer zijn allemaal relevant voor het onderwerp (de onderwerpen) van deze film. De makers van de film bieden begeleide (online) screenings aan van de film via https://radicalresilience.noblogs.org/ 

8. Jij Hebt Ons Niet Ontdekt, Wij Waren Hier Altijd Al – Massih Hutak 

Toen The New York Times Amsterdam-Noord vergeleek met Brooklyn en op nummer drie plaatste in hun jaarlijkse lijst van onontdekte parels die je bezocht móét hebben, maakte Massih Hutak zich zorgen. Want nu was de buurt hip, maar hij constateerde dat tegelijkertijd meer en meer bewoners en ondernemers in de problemen kwamen door de steeds hogere huren. Zij profiteerden niet mee van de investeringen die nu in de buurt werden gedaan. Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld. San Francisco, Los Angeles, Londen, Parijs en Berlijn, overal zag hij hetzelfde fenomeen: de oorspronkelijke bewoners worden in hoog tempo vervangen door nieuwe, vaak jonge bewoners, met hogere inkomens. Hippe koffietenten nemen de plaats in van de oude groente- en fruitboer. Dure koopwoningen voor de happy few komen in de plaats van betaalbare huur. Gentrificatie, heet dit, en het is geen natuurverschijnsel, maar het resultaat van beleid. Getuige van de veranderingen in zijn eigen buurt ging Massih Hutak op zoek naar hoe het werkt, en naar een antwoord op de vraag hoe steden kunnen groeien en oude en nieuwe bewoners samen kunnen leven. Want de stad moet een plek voor iedereen zijn https://libris.nl/boek/?authortitle=massih-hutak/jij-hebt-ons-niet-ontdekt-wij-waren-hier-altijd-al–9789083054209 

9. Dipsaus #51 – #BlackLivesMatterNL en politiegeweld in Nederland

Met onder andere Dionne Abdoelhafiezkhan van IZI Solutions & Controle Alt Delete, journalist en columnist Hasna El Maroudi tevens medeoprichter van het digitale tijdschrift Lilith en schrijfster en jurist Olave Basabose. https://open.spotify.com/episode/5eC2uT4JjVbsTxBR6RTwdD?si=pLWHXsg6S8qYbwikVJsOZA

10. Radio Kookpunt (podcast)

Een podcast gewijd aan radicaal links in de Nederlandse context. Met speciale aandacht voor de geschiedenis van verzet en strijd in Nederland en de Nederlandse koloniën. Te vinden op Spotify of jouw podcast app. 

Spotify: https://open.spotify.com/show/74isRPbK0uITldAIcO7J3o  

Instagram: https://www.instagram.com/radiokookpunt/ 

11. Bloed aan de Muur (podcast)

Een podcast met anarcha-feministische inslag. Met aanraders, actualiteit, goede boeken, verhalen, gedichten en al die dingen die je niet per se wilt horen. https://open.spotify.com/show/0HKO7WJG6291pDoOscM2lx?si=VoJuAhNCTDKPMk3Iiv_VIQ

12. De Lockdown (podcast)

Een podcast met linkse analyses op de Coronacrisis en de andere crises daaromheen. Kritisch corona-quarantaine kanaal als medicijn in tijden van isolatie en onzekerheid.

13. Oproerkraaiers (documentaire)

De nieuwe documentaire van Sunny Bergman over activisme, en hoe activisme het redelijke midden beïnvloedt. De weerzin tegen activisten is soms groot, maar ze krijgen wel verdomd veel voor elkaar.  Sunny volgt onder andere Kick Out Zwarte Piet, Extinction Rebellion en protesterende boeren, en laat daarmee goed zien hoe verschillend die groepen door de autoriteiten behandeld worden. 

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/oproerkraaiers.html

14. I am Greta

Een intieme documentaire over de wereldberoemde klimaatactiviste en puber Greta Thunberg die miljoenen jongeren inspireerde om te gaan schoolstaken voor het klimaat. Een jong meisje dat in felle speeches de mooie praatjes van machthebbers doorprikte. De filmmakers volgen haar vanaf de eerste dag dat ze met haar protestbord bij het Zweedse parlement ging zitten, naar de klimaattop in Polen en de zeiltocht naar het VS van Trump en haar woedende speech voor de VN. De film geeft een beeld achter de schermen, en laat zien hoe hun jong meisje dat worstelt met puber zijn, Asperger en haar plotselinge sterrenstatus zich staande weet te houden. Samen met haar boek I Know This to be True, een aanrader.

Film trailer: https://www.youtube.com/watch?v=i74n4BUYgHI 

Boek: https://www.savannahbay.nl/shop/non-fictie/i-know-this-to-be-true-greta-thunberg/

15. Youth To Power

Jamie Margolin organiseert en protesteert al sinds haar veertiende. Nu de co-leider van een wereldwijde klimaatactiebeweging, weet ze als geen ander hoe machtig een jongere kan zijn. Je hoeft niet te kunnen stemmen of machtsposities te bekleden om de wereld te veranderen. In Youth to Power presenteert Jamie de essentiële gids voor het maken van veranderingen, met advies over het schrijven en pitchen van opiniestukken, het organiseren van succesvolle evenementen en vreedzame protesten, tijdmanagement als studentenactivist, het gebruik van sociale media en traditionele media om een boodschap te verspreiden, en het ondersteunen van actie op lange termijn. Ze bevat interviews met prominente jonge activisten, waaronder Tokata Iron Eyes van de #NoDAPL-beweging en Nupol Kiazolu van de #BlackLivesMatter-beweging, die advies geven over het omgaan met tegenslagen, je geestelijke gezondheid een prioriteit houden en hoe je kunt voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. Jamie begeleidt lezers bij elke stap van hoe effectief, gezond, intersectioneel activisme eruitziet. Jonge mensen hebben veel te vertellen. Youth to Power geeft je de tools om je stem te verheffen.

16. The Purpose of Power: How We Come Together When We Fall Apart – Alicia Garza

Een essentiële gids voor het bouwen van transformatieve bewegingen om de uitdagingen van onze tijd aan te pakken, van een van de toonaangevende organisatoren van het land en een mede-maker van Black Lives Matter In 2013 schreef Alicia Garza op Facebook wat ze ‘een liefdesbrief aan zwarte mensen’ noemde, in de nasleep van de vrijspraak van de man die de zeventienjarige Trayvon Martin had vermoord. Garza schrijft: ‘Zwarte mensen. Ik hou van je. Ik hou van ons. Ons leven is belangrijk.’ Met de snelheid en netwerkcapaciteiten van sociale media werd #BlackLivesMatter de hashtag die over de hele wereld werd gehoord. Maar Garza wist toen al dat hashtags geen bewegingen in gang zetten – mensen wel. Lang voordat #BlackLivesMatter een strijdkreet voor deze generatie werd, had Garza het grootste deel van twee decennia besteed aan het leren en afleren van enkele harde lessen over organizing. De lessen die ze biedt, verschillen van de “regels voor radicalen” die eerdere generaties activisten bezielden, en wijken af van het charismatische, patriarchale model van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ze reflecteert in plaats daarvan over hoe ruimte scheppen onder de wakkers voor degenen die nog aan het ontwaken zijn, meer mensen kan inspireren en activeren om te vechten voor de wereld die we allemaal verdienen. Dit is het verhaal van de lessen van een vrouw door jarenlang mensen samen te brengen om verandering te creëren. Bovenal is het een nieuw paradigma voor verandering voor een nieuwe generatie changemakers, vanuit de geest en het hart achter een van de belangrijkste bewegingen van onze tijd

17. The Dig Podcast

Diepgravende podcast over linkse politiek, klassenstrijd en politieke economie tot imperialisme en immigratie. Elke week interviewt Daniel Denvir slimme linkse intellectuelen en activisten over racisme, feminisme, electorale politiek, strafrecht en alle kwesties die relevant zijn voor de sociale beweging die de wereld moet begrijpen om haar te veranderen. Verbonden aan het befaamde Jacobin magazine.

18. Amsterdam en de slavernij in Oost en West

Driehonderd jaar lang was de stad Amsterdam een speler in de slavenhandel en slavernij in de Oost en West. Maar welke politieke en persoonlijke rol hadden de bestuurders van de stad daar eigenlijk bij? In hoeverre beïnvloedde de slavernij de ontwikkeling van Amsterdam en zijn inwoners? En wat voor invloed hadden de keuzes van Amsterdamse bestuurders op de levens van de honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen in Amerika, Afrika en Azië? En tot slot: werkt dit verleden vandaag de dag nog door in de stad?

In De slavernij in Oost en West probeert een veertigtal experts antwoorden te vinden op dit soort vragen. Aan de hand van toegankelijk geschreven essays laten zij hun licht schijnen over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag. 

https://www.savannahbay.nl/shop/non-fictie/de-slavernij-in-oost-en-west-pepijn-brandon-e.a./

19. Revolusi – David van Reybrouck

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

https://www.savannahbay.nl/shop/non-fictie/postcolonial-studies-and-ethniciteit/revolusi-indonesie-en-het-ontstaan-van-de-moderne-wereld-david-van-reybrouck/

20. We Will Not Cancel Us: And Other Dreams of Transformative Justice – Adrienne Maree Brown

Cancel culture richt zich op echte schade veroorzakers… en veroorzaakt soms meer. Het is tijd om hierover na te denken. “Cancel” of “call-out” -cultuur is een bron van veel spanning en debat. Oorspronkelijk als een manier voor gemarginaliseerde en machteloze mensen om schade aan te pakken en machtige misbruikers neer te halen, vaak met behulp van sociale media, worden call-outs door sommigen beschouwd als een stap te ver. Maar wat is “te ver” als je het hebt over onevenwichtigheden in macht en patronen van schade? En wat gebeurt er als mensen in bewegingen voor sociale rechtvaardigheid hun rechtvaardige woede op elkaar richten? In We Will Not Cancel Us herformuleert bewegingsbemiddelaar Adrienne Maree Brown de discussie voor ons, op een manier die wijst naar mogelijke paden voorbij deze impasse. De meeste kritiek op de annuleringscultuur komt van buiten de milieus die haar voortbrengen, soms zelfs vanuit haar doelen. Brown onderzoekt de vraag echter vanuit een zwart, queer en feministisch standpunt dat zachtjes vraagt: hoe goed dient deze praktijk ons? Is het een voorbode van het soort wereld waarin we willen leven? En als dat niet het geval is, hoe zoeken we dan verantwoording en schadevergoeding voor schade op een manier die onze waarden weerspiegelt? Met een nawoord van Malkia Devich-Cyril.

https://www.savannahbay.nl/shop/non-fictie/feminisme/we-will-not-cancel-us-and-other-dreams-of-transformative-justice-adrienne-maree-brown/

21. Nu Het Nog Kan – Extinction Rebellion

Het boek van de Nederlandse tak van Extinction Rebellion. Met een betoog van elf schrijvers over de urgentie van de klimaatcrisis, een tweede deel over alternatieven en hoe je kan rebelleren, en een derde deel over manieren om onze democratie te hervormen. Het boek lijkt in die zin veel op het in 2019 uitgegeven This is not a Drill door de Engelse tak van het netwerk. Stop de Wapenhandel publiceerde een kritiek op de bijdrage die generaal buiten dienst Tom Middendorp deed voor het boek. https://www.debezigebij.nl/boek/nu-het-nog-kan/

22. Het Redelijke Midden 

Een linkse politieke podcast die de opmars van democratievijandig rechts van bijtend commentaar voorziet en ondertussen het Overton-window een meter of twee naar links poogt te verplaatsen. Met Farah Bazzi, Pim van den Berg, Thijs Kleinpaste, Annelot Prins en Jaap Stronks https://open.spotify.com/show/0hSNDYJEwOJ8bwp2XVT0ui?si=oASdisQoSoq14ep253mUcQ

23. Op de Vuist – Laurens Ham

In Op de vuist volgt Laurens Ham het spoor van het Nederlandstalige protestlied van de jaren ‘60 tot nu. Wat verbindt de ontregelende acties van Provo uit 1966 en de boerenprotesten van vandaag? Wat heeft het kroningsoproer van 30 april 1980 gemeen met betogingen tegen racisme van dit moment? Precies: muziek. Sociale bewegingen gaan in Nederland al van oudsher hand in hand met protestliederen en strijdmuziek. Het waren ‘godfathers’ Boudewijn de Groot en Armand die het genre op de kaart zetten en die met Bots, Normaal, Doe Maar, Typhoon, Akwasi en vele anderen een bonte stoet aan navolgers hebben gekregen. Maar is het protestliedje van toen nog hetzelfde als dat van nu? Allerminst.

Het protestlied veranderde mee met verschuivingen in het politiek-maatschappelijke landschap, en daarmee maakte de roep om protest en solidariteit langzaamaan steeds meer plaats voor expressie van identiteit. Zo verdeeld als Nederland er heden ten dage bij staat, zo divers zijn ook de protestliedjes die je nu hoort op radio, tv, YouTube en Spotify.                 https://www.savannahbay.nl/shop/non-fictie/op-de-vuist-laurens-ham/ 

24. Misbehaviour (film)

In 1970 vond de Miss World-wedstrijd plaats in Londen, georganiseerd door de Amerikaanse komische legende Bob Hope. Destijds was Miss World het meest bekeken tv-programma ter wereld met meer dan 100 miljoen kijkers. Bewerend dat schoonheidswedstrijden vrouwen vernederden, verwierf de nieuw gevormde Women’s Liberation Movement van de ene op de andere dag roem door het podium binnen te dringen en de live-uitzending van de competitie te verstoren. Niet alleen dat, toen de show werd hervat, het resultaat voor opschudding zorgde: de winnaar was niet de Zweedse favoriet, maar Miss Grenada, de eerste zwarte vrouw die tot Miss World werd gekroond. Binnen een paar uur was een wereldwijd publiek getuige geweest van het patriarchaat dat van het podium verdreven werd en het westerse schoonheidsideaal op zijn kop zette.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZUa0Mtdv1HQ

25. Netflix

Netflix? Ja Netflix!  Ja, niet allemaal uit 2020 , maar in dat jaar besloot de mega streamingsdienst een BlackLivesMatter categorie op haar website te zetten. Meer dan 50 documentaires, cabaretshows, actiefilms, drama’s, series die verteld worden vanuit een zwart perspectief. Van de laatste film van Spike Lee, een zoetsappig verhaal over Michelle Obama, tot een documentaire over de Rodney King riots in 1992 en een film over Malcom X. https://www.harpersbazaar.com/culture/film-tv/g32837611/black-lives-matter-movies-netflix/

26. MLK/FBI (documentaire)

Tot slot, om alvast naar uit te kijken voor 2021: 

J. Edgar Hoover zag in Martin Luther King een gevaar voor een Amerikaanse samenleving zoals de FBI-directeur die graag zag: met witte mannen aan het roer. 

Geïnspireerd op het werk van historicus David J. Garrow en met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten schetst deze documentaire hoe Hoover en consorten te werk gingen om de charismatische King af te luisteren en dwars te zitten. En passant wordt wederom duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse maatschappij verankerd zat – en zit.

https://www.idfa.nl/nl/film/7e44abd9-24ac-4826-b47a-e0e0ff034967/mlk-fbi