Stroomversnellers

Campagne voeren in een Pandemie

Overal om ons heen zien we campagne organisaties en actiegroepen worstelen met de Corona pandemie. We worden opeens met de neus op de feiten gedrukt. Ondanks social media en communicatie technologie, is campagne voeren mensenwerk. We vergaderen, trainen, organiseren bijeenkomsten en demonstraties. En precies dat is onmogelijk geworden. Ook voor Stroomversnellers is ons werk stil komen te liggen. We hebben voorlopig al onze trainingen en bijeenkomsten geschrapt. Wat nu?

De politieke en economische implicaties van deze crisis zijn groot. En dat is precies waarom activisten er niet voor kunnen kiezen om de komende maanden stil te zitten. Maar hoe organiseer je protest in pandemie? Dat is een heel erg praktische vraag waar veel organisaties nu mee worstelen. Ook wij.

Wij gaan hier proberen de tips en resources te verzamelen die het jullie makkelijker maakt om antwoorden te vinden. We gaan het blijven bijwerken. Kom je iets tegen dat hier niet mag missen? Mail het me op peter(at)stroomversnellers.org

Hieronder vindt je een steeds uitgebreidere lijst tips over

1. online bijeenkomsten, vergaderen, trainen

2. Corona proof protestvormen

3.Protestbewegingen die organiseren en reageren op deze crisis.

  1. 1. Online vergaderen, bijeenkomsten en trainen

Er zijn steeds betere platforms om allerlei soorten bijeenkomsten online te doen. Voordeel: het wordt opeens veel makkelijker om mensen mee te laten doen en het is goedkoper als een zaal huren. Nadeel, het vergt veel meer energie van mensen. Na een uur online te zijn is je concentratie niveau weg. En het vergt even op nieuw nadenken over hoe je een online bijeenkomst of vergadering faciliteert.

Onze tips voor online meetings.

• Bouw genoeg tijd in je agenda voor een technische check in. Snapt iedereen hoe het werkt? Staan de instellingen van deelnemers goed? Heeft iedereen een headset?

• Naast je facilitator of voorzitter heb je een co facilitator nodig die de chat bij houdt.

• Gebruik je chat voor het vragen om je beurt (**), instemming (++) en andere opmerkingen

• Kort je agenda in tot maximaal een uur, of bouw voldoende pauzes in. Doe energizers tussen door, en vraag mensen afleiding (telefoon, de kat) weg te doen.

Techniek is key. Wil je een debat, training of congres online doen, dan is aandacht voor geluid en beeld essentieel. En dat betekend soms investeren in betere apparatuur.

Groepsdynamiek en machtsverschillen zijn nog lastiger online, en vergen nog meer aandacht. Dat vergt nog meer voorbereiding, en strakkere facilitatie.

Trainers For Change, het toonaangevende Amerikaanse trainerscollectief geeft je een complete zet praktische tools voor online meetings. Hoe laat je ze wel vlot lopen. En het geeft binnenkort een aantal online cursussen. Onder andere over hoe online bijeenkomsten waarin alles mis gaat te redden.

Social Movement Technologies geeft advies en training over online organizing en wat het betekend voor jou organisatie als we allemaal gaan thuiswerken.

Online training geven? Advies vind je in een serie blogs van Nim Ralph van Campaign Bootcamp over online training geven en bij het The Tesla Collective

Welke technologie is er ? Onze favoriete online vergadertool is Zoom. Het heeft bovendien veel handige tutorials op haar website staan. Onderzoeksinstituut DRIFT gaf donderdag 19 maart een gratis webinar over Zoom. Opzoek naar een veiliger en niet commercieel alternatief? Hier een aantal Jit.si servers in Nederland. Trainingen, debatten en professionele webinars organiseren met een bedrijf dat veel werkt met goede doelen? Neem eens contact op met www.engagetv.com

Faciliteer tips? Hier een oneindig lange reeks met praktische tips voor online meetings. Samengesteld door de Facilitators for Pandemic Responce Group. En hier een ander Google doc met tips verzameld door de Gastivist en Leading Groups Online.

2. Corona Proof Protest

Met een hashtag, een goed doordachte call to action en een groot bereik kan er veel online. En het voordeel van deze situatie… er zijn heel veel meer mensen online actief op dit moment.
Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Protestbewegingen in autoritaire regimes hebben meerdere malen briljante creatieve oplossingen gevonden voor samenscholingsverboden. En daar kunnen we nu van leren. Het applaus voor zorgmedewerkers of de muzikanten op balkons zijn daar een mooi voorbeeld van.

Beautiful Trouble schreef net zo’n blog als wij, met tips en adviezen met de briljante titel : 7 things to do instead of hoarding toilet paper.

Hieronder verzamelen we onze favoriete voorbeelden van protestvormen die ook nu kansen bieden. Offline en online.

A. Offline protest verplaatsen naar online. Er golf van protest gepland. Deels hebben organisatoren dat verplaats naar cyberspace. Bijvoorbeeld de digitale klimaatstaking van Greta Thunberg en de klimaatstaking in Nederland op 3 April , net als de anti-racisme demonstratie op 21 maart of het protest van de #ShutdownKRR digitale blokkade die de Wet’suwet’en organiseerden tegen de aanleg van een omstreden oliepijplijn door hun gebied.

B. Protestvormen uit het verleden die ook nu nog kunnen.

Applaus voor zorgmedewerkers deed ons denken aan het lawaaiprotest vanaf de daken in Turkije in 2013 en in Libanon in 2019

De betalingsstaking. Nu steeds meer mensen werkeloos thuis zitten, en de financiële nood toeneemt iets om in het achterhoofd te houden. Als we met een groot genoeg groep mensen weigeren onze huur, belasting of DUO schuld te betalen dan kunnen ze niet anders als onderhandelen over een betere regeling. En nu we toch (deels) thuis zitten wordt de algemene staking weer een serieuze optie.

De telefoon is een onderschat actiemiddel. Bel massaal een ministerie dat crisisgeld weggeeft aan multinationals of de klantenservice van het bedrijf dat misbruik maakt van de nood van anderen. Op bel en app zoveel mogelijk mensen om mee te doen aan je protest. En doe dat in (remote) teamverband. Zie dit artikel van Verge voor actuele voorbeelden.

Laat je inspireren door de momenten waarin zomaar flyers uitdelen niet mocht. Activisten vonden altijd een oplossing.

Als massaal protest niet meer mogelijk is, dan gaan we voor massaal decentraal protest

En we kunnen natuurlijk ook spelen als of we actie voeren. Zoals dit online spel over de protesten in Hongkong

3.Protest in crisistijd.

Elke crisis zal bestaande misstanden verergeren. En daar zien we ook nu voorbeelden van. De angst voor het virus wakkert racisme aan. Regeringen sluiten de grenzen. De mensen met een zwakke positie in de maatschappij hebben het nu extra zwaar. En mensen slaan elkaar op hun bek voor een WC rol.
Maar crisis geeft ook nieuwe kansen. En talloze rechtse politici grijpen de kansen om met deze crisis om hun ideologische stokpaardjes door te drukken. Trump wil de olieindustrie subsidiëren en framed deze crisis als een ‘China Virus’ . Conservatieve regeringen in Polen en Tsjechië willen klimaatbeleid stopzetten. En in Nederland zetten CDA en VVD de rem op klimaatbeleid.

Juist daarom is het belangrijk dat sociale bewegingen de kansen die deze crisis biedt met beide handen aan grijpen. De huidige crisis laat goed zien waar het huidige neoliberale systeem faalt.
Het laat goed zien dat we het echt moeten hebben van collectieve actie. Dat veel mensen elkaar helpen in tijden van crisis. En dat er in tijden van crisis opeens wel miljarden zijn om die collectieve actie van de betalen.

We weten allemaal dat deze crisis langlopende effecten gaat hebben, en dat de kans op een economische crisis groot is. The Future belongs to those who prepare for it today, zei Malcom X al. Niemand die dat beter uit kan leggen als Naomi Klein en Paul Engler Coronavirus is a historic trigger event — and it needs a movement to respond

Hier ter inspiratie een aantal reacties op de huidige crisis die wat ons betreft een navolging bieden. (ken je meer voorbeelden laat het ons weten)

–> Protest tegen regeringen die falen in de aanpak van het pandemie. (En wat zijn dat opvallend vaak autoritair rechtse politici)

In Brazilië demonstreren mensen tegen het slappe corona beleid van Bolsonaro door elke avond om acht uur met potten en pannen lawaai te maken vanaf hun balkon. Arubaanse journalisten protesteren voor een uitzondering op de avondklok. Italiaanse vakbonden eisen het stil leggen van fabrieken . Stakende werknemers die verplicht naar de fabriek moesten komen ondanks corona in Italië, meer daar over in dit interview En een petitie bij de Goede Zaak over een corona noodplan voor de GGZ.

In tal van landen schieten mutual aid groepen uit de grond. In Nederland is er de #coronahulp In de UK is er COVID 19 Mutail Aid . Extintion Rebellion zet haar netwerk in voor buurthulp Politiek Cultureel centrum het ACU in Utrecht deelt voedsel uit aan daklozen, mensen zonder papieren en anderen.

De kleindochter van Martin Luther King over de gelijkenis tussen vluchten voor corona en vluchten voor geweld en honger. Asha Ten Broeke over cruciale beroepen. En uiteraard, Britney Spears over het herverdelen van de welvaart na Corona. Overal grijpen mensen deze crisis aan voor systeem kritiek.

Het blog Globalinfo heeft een hele serie over de corona crisis. Code Rood statement over corona en de Shell Must Fall campagne en Fossielvrij met tips over klimaatactie en corona. Oxfam Novib over de gevolgen van Corona buiten Nederland en voor de vluchtelingen op Lesbos