Stroomversnellers

Boekentip: Handboek voor de Jonge Rebel.

Een boek voor jongeren die in actie willen komen, maar … wat ons betreft ook een aanrader is voor (veel) oudere activisten.

Eindelijk is er een boek over campagnevoeren in het Nederlands, en dan ook nog geschreven voor en door Nederlandse activisten. Esther Crabbendam en Eline Peters schreven een zeer toegankelijk en aanstekelijk boek voor jongeren die de wereld willen verbeteren. Iets wat je (helaas) niet op school leert. Het is daarbij een verademing dat dit boek nu eens niet over de oorzaken van de problemen in de wereld gaat, maar over hoe je deze kan oplossen.

Voor hun boek interviewden Crabbendam en Peters een aantal inspirerende jonge activisten zoals Jesse van Schaik van Fridays For Future, Lotte Bouwman van Lijm de Zorg, Devika Partiman van Stem op een Vrouw en Kauthar Bouchallikht, tegenwoordig vooral bekend als GroenLinks-kamerlid maar daarvoor medeorganisator van onder andere de Klimaatmars.

Het boek leert je stapsgewijs hoe je van je eerste woede over de misstanden in de wereld een campagneplan kan maken, mensen om je heen verzamelt, acties bedenkt en organiseert en er vervolgens voor zorgt dat de rest van de samenleving je hoort.

Voor we beginnen: Natuurlijk is er niet maar een manier om een plan te schrijven. Maar er zijn wel een aantal elementen die volgens ons in Elk Plan voor een campagne terugkomen. A. Een goed geformuleerd, haalbaar en inspirerend einddoel. B. De context, de waar staan we nu schets, de beginsituatie. C. Je doelwit: degene die de macht heeft om de daadwerkelijke verandering door te voeren waar jij voor strijdt. D. Je strategie: hoe je de macht gaat opbouwen/jou (machtige) doelwit te bewegen tot verandering. E. De tussenstappen die je moet zetten om van de huidige situatie naar jouw einddoel te komen.” 

Daarnaast bevat het boek ook tips over lobbyen, hoe je aan geld komt voor je acties, wat er allemaal komt kijken bij bewegingsopbouw en sluit het af met een hoofdstuk gewijd aan zelfzorg. Want hoe garandeer je dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je je activisme kan blijven volhouden in de jaren die voor je liggen? 

Het grote aantal persoonlijke ervaringen van campaigners en organizers uit de studentenbeweging, klimaatbeweging, woonprotesten en de vakbond zorgt ervoor dat er voor zowel de beginnende als gevorderde activist nieuwe inzichten te vinden zijn. Daarbij zijn er verwijzingen naar boeken, organisaties en sites waar je meer informatie kan vinden of aan kan kloppen voor hulp.

Eline Peters werkte sinds de oprichting als campaigner bij burgerbeweging De Goede Zaak en Esther Crabbendam werkte als campagnestrateeg voor digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom en was eerder voorzitter van FNV Jong. Deze verschillende ervaringen maken van de auteurs een steengoed duo om een nieuwe generatie op weg te helpen. 

Handboek voor de Jonge Rebel

256 pagina’s

Paperback € 17,99

E-book € 6,99

ISBN: 978 94 6349 371 0