Stroomversnellers

3 redenen waarom ik iedere activist/wereldverbeteraar/organizer vakantie toewens.

Ja, onrecht gaat ook door in de zomermaanden, de klimaatcrisis wordt op sommige plekken zelfs extra zichtbaar en in Den Haag wordt verder gekonkeld over een knetter rechts kabinet. Ondertussen worden er ook nog allemaal toffe demonstraties en actiekampen georganiseerd om naartoe te gaan. Toch is mijn advies: laat het. Ga op vakantie. Laat je telefoon en laptop thuis. Neem het boek mee dat je al veel te lang wilde lezen. Waarom?

  1. 1. Wat leert elke EHBO-er? Red eerst jezelf. Alleen dan kun je andere mensen helpen. Dit zou ook voor activisten moeten gelden. Jouw campagne en organisatie hebben niets aan je als je overspannen en moe bent. Overspannen activisten maken sneller fouten, krijgen minder gedaan en verliezen daardoor de strijd. Dus rust uit. En nee, niet een dagje, echt tot rust komen kost weken. Selfcare, voor jou en de mensen om je heen. We hebben al genoeg activisten verloren en zien afhaken door burnouts en oververmoeidheid. Zeker na een heftig coronajaar vol veel te lange online-meetings en zonder die energiegevende live-bijeenkomsten zien wij om ons heen steeds meer mensen omvallen. Dus spreek met je hele team, groep of organisatie af om op vakantie te gaan. Stel die vergaderingen uit, zet een automatisch antwoord aan en plan dat feestje in om na de vakantie weer bij elkaar te komen en verder te gaan.
  1. 2. De beste inzichten en wildste plannen ontstaan als je even uit de waan van de dag stapt niet aan het rennen bent naar de volgende deadline. Juist, dat is wat vakantie met je doet. Je hersenen zijn eigenlijk niet gemaakt voor multitasken. De constante stroom prikkels en informatie die een gemiddeld mensen verwerkt zorgt er voor dat het zich niet meer kan focussen. Het is precies die focus die je nodig hebt om een nieuwe strategie te bedenken, of op een nieuwe manier naar een probleem te kijken. Om dezelfde reden is vakantie de perfecte tijd voor die dikke doorwrochte theorieboeken, podcasts en documentaires tot je te nemen. Waarna je er eens goed over na kan denken.
  1. 3. Dat je uitrust dankzij een vakantie is niet alleen omdat je drie weken in een hangmat ligt. Het zorgt er ook voor dat je van te voren nog snel even je to do-lijst afwerkt, je mailbox leeg maakt en van sommige zaken besluit dat ze toch niet zo belangrijk zijn. Kortom, het ruimt op en creëert een schone lei. Dit maakt dat je na je vakantie weer met frisse moed de strijd aan kan gaan.

Kortom: ook bij Stroomversnellers zijn we toe aan vakantie. We zijn enkele weken pleitte, foetsie, te vinden op stranden en bossen, in onze achtertuin, maar ver weg van social media, mail en telefoon. We zijn er eind augustus weer. Dan staan we weer voor je klaar.

Tip, deel dit lijstje op je eigen social media kanalen, met jouw eigen lees-, luister-, kijk- en ontspanningstips voor deze zomer.