Stroomversnellers bij ‘Boos on tour’ van BNNVARA

Het programma ‘BOOS’ van BNNVARA is een nieuwe tour gestart en Stroomversnellers werd uitgenodigd bij de kick off: wat kan worden gedaan tegen de opkomst en uitbreiding van extreem rechts?

Deep Canvassing
Stroomversnellers Martine Doppen nam deel om te vertellen over ‘Deep Canvassing’: een gespreksvorm gericht op het stoppen van extreem rechts.

Martine; ‘De meest effectieve manier om mensen te overtuigen is via de radicale empathie. Hierbij houd je je eigen overtuigingen tijdelijk voor je en stel je in plaats daarvan veel open vragen. Hierdoor kunnen mensen in de loop van het gesprek hun eigen conclusie trekken. Een dergelijk gesprek van een half uur blijkt bij zo’n 10% van de mensen vooroordelen weg te nemen. Wie op die manier veel mensen wil bereiken zal letterlijk langs honderden, zo niet duizenden, deuren moeten gaan. Deep Canvassing in vakjargon. Alleen op die manier ga je de aantallen bereiken die een verschil maken.

‘Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Want het betekent dat je soms ook met empathie moet kunnen reageren op diep kwetsende opmerkingen van je gesprekspartner. Iets wat bij mensen met een gemarginaliseerde identiteit traumatiserend kan zijn, of zelfs tot ronduit gevaarlijke situaties kan leiden. Dit betekent dat organisaties die Deep Canvassing campagnes willen opzetten, moeten investeren in de training, coaching en selectie van weerbare vrijwilligers. Het vraagt om gedegen organizing’.

Meer weten?
De kick off werd een mooie avond, waar ook Seada Nourhussen (hoofdredacteur OneWorld) en Devika Partiman (directeur ‘Stem op een vrouw’) bij aanwezig waren. Wil je meer weten over ‘Deep Canvassing’ of over de mogelijkheden voor een training bij Stroomversnellers? Mail naar info@stroomversnellers.org

Lees hier het hele artikel van Martine over ‘Deep Canvassing’.

Terug naar overzicht