Vivian

Vivian (zij/haar) houdt zich als zakelijk coördinator bezig met plannen, strategisch denken, fondswerving en verbinden. Zij heeft een brede interesse, van activistenwelzijn tot en met langetermijnstrategie, en het plannen van acties. Dit doet ze het liefst samen met anderen, en faciliterend voor de groep zoals bij XR, en eerder ook bij Milieudefensie, Both ENDS, en Greenpeace.

Zij gelooft in de kracht van een sterke en brede beweging. ''Als progressief Nederland moeten we keihard samenwerken voor systeemverandering, en steeds opnieuw durven dromen over wat er anders kan.''

BIG nr: Aut optio

Katrien

Katrien (zij/haar) is all-round trainer voor Stroomversnellers en heeft vanaf jongs af aan hart voor sociale bewegingen. Haar betrokkenheid voor een duurzamere en rechtvaardigere wereld ontstond
in de milieubeweging en tijdens het ondersteunen van ongedocumenteerde
vluchtelingen. "Als jonge milieuactivist in België had ik het geluk zelf veel training te krijgen van ervaren mensen want actievoeren leer je niet op school!"

Katrien startte als trainer in de jaren 2000 bij het Belgische "Vredesactie" waar ze honderden mensen klaarstoomde voor de massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kernwapens. In Nederland was ze vakbondsorganizer, ondersteunde ze arbeidsmigranten en stond ze aan de wieg van stadslandbouwprojecten.

Cihan

Cihan (hij/hem) is een ervaren organizer en campaigner. Hij heeft onder andere de 'Voor14'-campagne opgezet bij de FNV, een organizingcampagne voor een hoger minimumloon. Naast organizing en campaigning van A tot Z, geeft Cihan ook trainingen, in het bijzonder over strategie, organisatie en leiderschap en over hoe om te gaan met online haat. Voor Stroomversnellers heeft Cihan het onderzoek gedaan naar de leerbehoeften van de sociale bewegingen in NL.

"Elke stap die we zetten, moet ons verbinden en empoweren".

Jelle

Jelle (hij/hem) is strateeg, campaigner en trainer met ruim een decennium ervaring in verschillende sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties en radicale politieke partijen. Als trainer kan hij helpen een bewegingsstrategie te ontwikkelen, effectieve campagnes en acties te ontwerpen, een machtsanalyse te maken van het veld waarin je actief bent en een authentieke mediastrategie te maken gebaseerd op de waarden van jouw groep.

'Ik geloof dat de machtigste systemen op de knieën te krijgen zijn wanneer gewone mensen de handen ineen slaan: “Alle grote sociale veranderingen zijn afgedwongen door maatschappelijk verzet. Tijd om de straat op te gaan!'

Bob

Bob (hij/hem) is naast trainer, mede-oprichter van Stroomversnellers en was daarvoor al een leven lang actief in allerlei sociale bewegingen als actievoerder, organizer en tegenwoordig vooral als trainer en facilitator. Hij heeft onder meer gestreden in campagnes tegen racisme en vóór een leefbaar loon en een leefbare planeet voor iedereen. Want we zijn pas vrij als iedereen vrij is. Hij heeft jaren aan ervaring opgedaan in zowel politieke organisaties met vrijwilligers (Doorbraak) als binnen maatschappelijke organisaties met een kantoor vol betaalde krachten (FNV, Milieudefensie).

Bob is met Stroomversnellers begonnen omdat we als bewegingen sneller kunnen en moeten leren. Zodat we een wereld kunnen winnen waarin we willen leven.

Joanna

Joanna is al jaren lang actief binnen de antiracismebeweging, waar zij zich op verschillende manieren inzet. Voor verschillende maatschappelijke vraagstukken gaat ze regelmatig de straat op en organiseert ze mee. Er wordt regelmatig een beroep op haar gedaan om de veiligheid van grote protesten in goede banen te geleiden.

Joanna is trainingen gaan geven omdat ze het belangrijk vindt bewegingen en groepen te versterken, door kennis en ervaring te delen. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden! Joanna geeft vaak trainingen over weerbaarheid tegen online haat. Haar ervaringen uit de antiracismebeweging zet ze hiermee in, om te voorkomen dat nieuwe generaties activisten door haatzaaiers monddood worden gemaakt.

Om te ontsnappen aan haar activistische leefstijl kijkt Joanna graag naar true-crime documentaires terwijl ze iets iets haakt of borduurt.

Harriët

Harriët (zij/haar) geeft trainingen, begeleid processen en bemiddelt conflicten. Ze is gespecialiseerd in trainingen rond conflictbemiddeling, media, storytelling en emoties. Naast haar academisch werk rond klimaatrechtvaardigheid, ecofascisme, klimaatracisme, geweld en groen kolonialisme, spreekt ze ook regelmatig over die onderwerpen en schrijft ze voor o.a. Hard//Hoofd en Jacobin NL.

"Activisme is mijn uiting van waardering voor het prachtige bestaan dat me gegund is op deze aarde. Gezamenlijk in actie komen is een ervaring van hoop en collectieve macht die ik iedereen gun".

Peter

Peter (hij/hem) is naast trainer, mede-oprichter van Stroomversnellers, en denkt graag mee over het winnen van campagnes, bewegingsopbouw, het opzetten van nieuwe organisaties en coalities, het gebruik van sociale media of het ontwerpen van effectieve protest-evenementen.

Peter heeft +25 jaar ervaring in het opzetten van campagnes rond bouwprojecten, fossiele brandstof en boskap. "Mijn drijfveer is mensen laten zien dat als je je goed organiseert en strategisch slim bent, je zelfs de machtigste tegenstanders op de knieën kunt krijgen." Peter werkt als organizer bij Milieudefensie.

Robin

Robin (die/diens) is sinds 2018 actief in de klimaatbeweging en concentreert zich graag op het welzijn van activisten: 'hoe kunnen we duurzaam en met respect voor onze eigen grenzen in actie blijven komen?'

Robin denkt graag samen na over zorg (zowel interpersoonlijk als organisatiebreed), beslissingsprocessen, conflict en het ontmantelen van hiërarchieën.

Edwin

Edwin (hij/hem) is zo’n 10 jaar actief in de klimaatbeweging in Nederland. Hij heeft veel ervaring opgedaan met het organiseren van grassroots campagnes en acties bij o.a. Fossielvrij NL en Code Rood.

'Ik heb de afgelopen jaren verschillende organizing- en campagne-trainingen gevolgd bij o.a. 350.org, NEON en Ulex en heb mijzelf daardoor verder ontwikkeld als trainer. Ik vind het tof om via een workshop of training te laten zien hoe systeemverandering in de praktijk werkt en om activisten daarbij de juiste tools te bieden om machtsmisbruik effectief aan te pakken. Hierdoor kunnen we werken aan een eerlijkere wereld, want zoals Naomi Klein het zegt: ''To change everything, we need everyone'.'' De kennis en vaardigheden hiervoor leer je niet op school, daarom is het belangrijk dat trainings-organisaties zoals Stroomversnellers bestaan.'

Herman

Herman (hij/hem) is momenteel vooral betrokken bij activisme voor vluchtelingenrechten en tegen klimaatverandering, kernwapens en wapenhandel. Daarnaast woont hij al jaren in verschillende woongroepen met een leuke mix van idealisten en mensen die uit hun land hebben moeten vluchten of dakloos geraakt zijn. Hij deed ook onderzoek naar woongroepen in Nederland.

Vanuit zijn achtergrond als muziektherapeut heeft Herman ook vaardigheden in het omgaan met de groepsdynamiek. Die gebruikt hij graag om andere groepen te helpen hun eigen kracht te herontdekken en gebruiken.

Sara

Sara (zij/haar) houdt zich bij Stroomversnellers bezig met communicatie: van social media, de website, de nieuwsbrief en taalredactie tot fotografie, video-items en donateurswerving. Daarnaast maakt ze documentaires over sociale bewegingen in de meest ruime zin van het woord. Van het Occupy-protest dat zich in 2011 ontpopte tot een tentenkamp op het Beursplein in Amsterdam, tot een start-up die eerlijke ‘high end’ mode maakt van afval-textiel.

‘Mijn focus ligt op sociale verandering, bewustwording en processen van in- en uitsluiting. Met Stroomversnellers draag ik graag bij aan slagvaardigheid op het gebied van belangrijke thema’s als duurzaamheid/klimaatactivisme, demonstratierecht en de strijd tegen racisme, genderongelijkheid en kansenongelijkheid’.