Aan het ontstaan van Internationale Vrouwendag lagen verschillende ontwikkelingen ten grondslag. In 1908 vond in New York een grote demonstratie plaats: duizenden vrouwen, vooral textielarbeiders, eisten meer loon, kortere werktijden, betere werkomstandigheden en afschaffing van kinderarbeid. Het ging daarbij niet alleen om overleven maar om kwaliteit van leven en zo kwam de politieke leus (en later gedicht en lied) ‘Brood en Rozen’ in de wereld.

Het uiteindelijke concrete initiatief van Internationale Vrouwendag volgde in 1910, toen Clara Zetkin, -een feministe en revolutionaire uit Duitsland, voorstelde om Internationale Vrouwendag in te zetten als strijdmiddel voor het algemeen vrouwenkiesrecht. In 1911 kreeg deze dag in verschillende landen concreet vorm, Nederland volgde een jaar later, in 1912.

De wereld is erg veranderd maar er zijn nog steeds veel factoren die invloed hebben op ervaringen van vrouwen en de manier waarop (en of) je als vrouw behandeld wordt: of je cis, trans of nonbinair bent, wat je huidskleur of sociaaleconomische situatie is, of je een (zichtbare) handicap hebt, waar je opgroeit en waar je woont in de wereld.

Women Inc. besteedt op haar website veel aandacht aan de pijnlijke feiten op dit gebied. Zo staat Nederland bijvoorbeeld op nummer 28 van de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Gelukkig wordt er veel georganiseerd rondom dit thema, niet alleen vandaag maar de komende dagen en zelfs weken. Een aantal activiteiten zie je hieronder uitgelicht. Wil je een uitgebreider overzicht van het aanbod? Kijk dan op de website van Women Inc. of Atria.

FNV: lunch en webinar met Sylvana Simons en Faith Bruyning

Onder begeleiding van Amy-Jane Gielen wordt tijdens dit webinar gesproken over onderwerpen als gelijke beloning, grensoverschrijdend gedrag, kinderopvang, arbeid en zorg. Je kunt je aanmelden voor de webinar via de website.
Vrijdag 8 maart| FNV | Webinar

Filmvertoning: ‘Aletta Jacobs- het hoogste streven’

Met nagesprek met regisseur Nouchka van Brakel.

Vrijdagavond 8 maart | 16:30 |Ketelhuis in Amsterdam

Indie Next: Vrouwenkracht toen en nu in Nederland en Indonesië

Onderwerp van gesprek: de vrouwenbeweging in voormalig Nederlands-Indië, Nederland en Indonesië, en de invloedrijke mensen die daarbij betrokken waren. 

Zaterdag 9 maart | 14:00-17:00 | OBA Oosterdok

Feminist Future Festival (kick-off!)

Onderwerpen die op de agenda staan: het steunen van vrouwen in andere landen, mentale gezondheid en tips voor het opstarten van activistische initiatieven. Na afloop van het programma vindt een demonstratie plaats op de Dam.

Zondag 10 maart | 12:00-18:00
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Amsterdam

HER Film Festival

8 tot en met 17 maart | Online
Cinetree en Simavi


Terug naar overzicht