Haataanvallen treffen vaak mensen die sowieso al te maken krijgen met
discriminatie. Denk daarbij aan mensen van kleur, vrouwen, queer- en transmensen en mensen met beperkingen. Om te voorkomen dat online haat sociale veranderaars schaadt, verlamt of monddood maakt, heeft Stroomversnellers een workshopreeks ontwikkeld om organisaties “samen weerbaar” te maken tegen online haat. 

In de workshopreeks werken we aan gedeeld bewustzijn over en onderlinge steun bij online haat, en delen we praktische tools om de impact te verminderen, ontwikkeld in samenwerking met (ervarings)deskundigen. Want je moet als organisatie wél rekening houden met haat, maar je hoeft er niet je mond door te laten snoeren.

Door de training aan te bieden aan meerdere organisaties tegelijk konden ervaringen worden uitgewisseld en plannen worden gemaakt over onderlinge solidariteit en weerbaarheid. Juist omdat haataanvallen gericht zijn op uitschakelen en verdeling, is het cruciaal de onderlinge verbondenheid van medewerkers en organisaties te versterken.

De deelnemers gingen naar huis met een beter begrip van het fenomeen en een hele hoop praktische tools. Ze gaven aan na de workshopreeks een stuk sterker te staan tegen haatreacties.

Werk jij bij een organisatie die te maken krijgt (of kan krijgen) met online haat? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om (al dan niet samen met andere organisaties) een training 'weerbaarheid tegen online haat' te volgen.

Terug naar overzicht