Stroomversnellers

Actievoeren kun je leren! Hieronder vind je verschillende pdf’s waarmee jij je skills kunt verbeteren om veilige en sterke acties te organiseren.

Basisgroepen

Tijdens grote acties met veel mensen om je heen kan je je heel verloren voelen als je niet georganiseerd bent. En je kan het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent over wat er om je heen gebeurt. 

Zeker als geweld wordt gebruikt tegen je groep, of daarmee gedreigd wordt en er al snel paniek ontstaat.

Daarom is het verstandig om vooraf een basisgroep te vormen. In deze handleiding leer je heel snel hoe je dat doet.

Bosbezetting

Wil je voorkomen dat een bos of een groep bomen gekapt wordt, en heb je alle andere middelen (zoals lobbyen, juridische procedures, handtekeningen verzamelen) al geprobeerd? Klim dan in een boom. Zolang er mensen in de bomen zitten, kunnen ze niet gekapt worden, zo simpel is het. Maar hoe organiseer je zo’n bosbezetting? In deze handleiding leggen wij het voor je uit.

Sfeerbeheer

Om jouw demo goed te laten verlopen, is het belangrijk om een goed Sfeerbeheer-team te hebben.

Simpel gezegd: Sfeerbeheer is een team dat bij de organisatie hoort met de speciale taak er voor te zorgen dat een demonstratie of manifestatie verloopt zoals de organisatie het wil zien.
Tips hoe je voor goed Sfeerbeheer zorgt vind je in deze handleiding.

Arrestantengroep

De Arrestantengroep (AG) levert praktische ondersteuning bij acties voor mensen die gearresteerd worden. Wat de AG precies wel en niet kan doen, hangt af van het type actie. Bij sommige acties is het aantal deelnemers bekend en weet je precies wie meedoet. Bij andere acties, zoals demonstraties, weet je niet wie er mee doet en dan heb je een iets andere rol.

In deze handleiding vind je naast tips ook voorbeeldteksten en invulsheets
om als Arrestantengroep aan te passen of direct te gebruiken.

Weet wat je rechten zijn als je gearresteerd wordt!
Lees er meer over op deze pagina: Je rechten bij arrestatie en deel deze pagina vooraf met iedereen die aan je actie gaat deelnemen.

Snelle Besluitvorming

In sommige situaties, zoals tijdens een burgerlijk ongehoorzame actie, ontbreekt het je aan de tijd en de ruimte om over elk besluit uitgebreid te vergaderen. Je hebt dan een ander model nodig dat je in staat stelt om snelle besluiten te nemen.

In deze handleiding staat stap voor stap beschreven hoe je dat kunt doen.

Overtuigen

Hoe overtuig je iemand van jouw boodschap?

A Short Guide to Good Publicity and Outreach

Publicity and outreach are essential for communicating campaign messages and getting people involved in taking action. In this guide you will find plenty of tips on how to best get your message across.

Media-aandacht voor je actie genereren

Je hebt een protest georganiseerd, maar je wil nog meer mensen meekrijgen. Hiervoor wil je in jouw regio in de krant, op de radio of de lokale televisie je boodschap verkondigen. In deze handout vind je tips voor het schrijven van persberichten, impactvol woordvoerderschap en het geven van interviews.

Demonstratie aanmelden bij de gemeente

In deze handleiding geven we je toelichting, tips en aandachtspunten voor hoe je het aanmelden van je demonstratie kunt aanpakken. Onderaan vind je een ingevuld document dat als voorbeeld kan dienen met enkele extra tips.

Persoonlijke data voor people power

Het is het goud van elke succesvolle campaigner: je netwerk. De mensen die je om hulp kunt vragen, want met alleen een klein kernteam bereik je niets. Het zijn de mensen die je helpen om het verschil te maken. Maar… wanneer kun je mensen om hulp vragen? Juist, wanneer je ze kan bereiken, je weet welke hulpvraag je ze wilt stellen, en waarom ze je zouden willen helpen. In deze handout leggen we uit hoe je je netwerk vergroot en vastlegt.