Stroomversnellers

Ben jij actief in een sociale beweging, bijvoorbeeld in een organisatie tegen racisme of seksisme, voor klimaatrechtvaardigheid, woonzekerheid, trans en queerrechten, democratisch onderwijs, een leefbaar minimumloon, huurdersrechten of digitale burgerrechten? Merk je dat jouw mensen meer begeleiding kunnen gebruiken om zich goed in te zetten voor jullie zaak? En wil jij daarom (beter) trainingen leren geven en groepen leren faciliteren? Kom dan naar de train-the-trainer van Stroomversnellers van 31 maart tot 2 april!

Omdat we (aankomende) trainers van kleur willen stimuleren, zullen we prioriteit geven aan deze kandidaten.

Tijdens dit trainingsweekend leer je de basiskneepjes van het trainen en faciliteren van mensen die actief zijn in sociale bewegingen. 

Hierna kan je zelf workshops geven waarmee je jouw beweging sterker maakt. Zodat jouw groep de verandering kan realiseren waar jullie voor staan!

Het weekend is ook een uitgelezen kans om  kennis te maken met andere trainers en facilitators uit andere bewegingen. 

Wat kun je verwachten?

We werken voornamelijk met directe educatie, ontwikkeld door Training for Change. Directe educatie is een vorm van groepsleren waarbij de ervaringen van de deelnemers centraal staan en er aandacht is voor diversiteit en (het verminderen van) machtsverschillen in de groep. Bedoeling is dat deze vorm van leren ons sterker maakt voor de strijd voor een betere wereld én deze betere wereld in het klein alvast een stapje dichterbij brengt.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:

– De rol van de trainer of facilitator.

– De ervaringsgerichte leercyclus. 

– Inspelen op verschillende leerstijlen.

– Werkvormen.

–  Het ontwerpen van trainingen.

– Opbouwen van een zo veilig mogelijke groep waarin leren mogelijk wordt

– Groepsdiagnose.

– Groeps- en machtsdynamieken en hoe je daarop kan reageren als trainer en facilitator.

Voor wie?

De training is bedoeld voor mensen die

  • Actief zijn in één of meerdere sociale bewegingen. Denk aan bewegingen tegen racisme, voor klimaatrechtvaardigheid, woonzekerheid, trans- en queerrechten, democratisch onderwijs, een leefbaar minimumloon, huurdersrechten of internetvrijheid.
  • In hun beweging al faciliteren en/of trainingen en workshops geven, of dat willen gaan doen.

Omdat we in het bijzonder (aankomende) trainers van kleur willen stimuleren, zullen we prioriteit geven aan deze kandidaten.

De training is zowel interessant voor beginnende trainers, als meer ervaren trainers die willen bijleren over directe educatie en de toepassing ervan in de context van sociale bewegingen.

De training is daarnaast ook nuttig voor mensen die vaak bijeenkomsten en workshops voorzitten. Veel trainersvaardigheden die je leert, zal je ook als voorzitter of facilitator goed kunnen gebruiken. We focussen echter vooral op het begeleiden van leerprocessen, en niet op het begeleiden van besluitvorming. 

Als je al eens een Training for Social Action Trainers van Trainers for Change hebt gevolgd zal je misschien niet zo veel nieuws leren, maar wel een kans krijgen je kennis te verdiepen.

Door wie?

Het train-the-trainersweekend wordt georganiseerd door trainersorganisatie Stroomversnellers. Wij versterken al meer dan 10 jaar sociale bewegingen met trainingen en advies. Wil je meer weten over wie wij zijn, kijk dan hier.

Twee geweldige trainers uit ons netwerk komen speciaal naar Nederland om deze training te geven: 

Ali Tamlit; medeoprichter van het Britse trainerscollectief Resist + Renew, en freelance-trainer bij het Schotse trainers coöperatief Tripod: Training for Creative Social Action

Olga Bloemen; lid van het Schotse trainers coöperatief Tripod: Training for Creative Social Action.

Praktische info en toegankelijkheid

Het weekend vindt plaats van 31 maart 2023, 17:00 tot 2 april, 17:00 in de buurt van Nijmegen.

We doen ons best de training zo toegankelijk mogelijk te maken. Hieronder vind je wat praktische informatie hierover. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen of specifieke verzoeken hebt rondom toegankelijkheid. De locatie is bereikbaar met auto en OV en toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De maaltijden zijn vegetarisch/veganistisch. We slapen in een slaapzaal met individueel afgeschermde bedden. Er zijn enkele een- en tweepersoons slaapkamers beschikbaar voor wie daar behoefte aan heeft. 

We zullen maatregelen nemen om corona besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen, waaronder zelftesten en regelmatig ventileren. Zo proberen we elkaar zo goed als mogelijk te beschermen. 

De gemeenschappelijke onderdelen van de training vinden in het Engels plaats. Bij groepsopdrachten kunnen we naar het Nederlands overschakelen. Als je het lastig vindt om in het Engels te volgen, laat het ons dan weten, dan zoeken we samen een oplossing.

Kosten

Een goede train-the-trainer organiseren kost veel tijd en duizenden euro’s. Wij vinden het belangrijk dat dit opleidingstraject toegankelijk is voor zo veel mogelijk mensen die al veel tijd stoppen in bewegingen. Daarom heeft Stroomversnellers financiering gezocht bij verschillende fondsen.

De financiële bijdrage die we jou als deelnemer vragen is daardoor beperkt. Als jij een bijdrage kan leveren naar draagkracht (suggestie: tussen €10 en €250, maar meer of minder kan ook), helpt dat ons de kosten van de training te dekken. 

Wil je vanuit je betaalde werk bij een NGO of belangenorganisatie meedoen? Dan gelden er andere tarieven (afhankelijk van het budget van je organisatie tussen €420 en €1400 ex BTW). Informeer hier (t4t [at] stroomversnellers.org) 

Aanmelden en selectieprocedure

Vanwege een beperkt aantal plaatsen werken we met een selectieprocedure. 

Als Stroomversnellers vinden wij het belangrijk om juist groepen met een gemarginaliseerde of minder geprivilegieerde achtergrond te steunen. Dus als je je hierin herkent, moedigen we je extra aan om je aan te melden. We verwelkomen in het bijzonder (aankomende) trainers van kleur.

Als je graag wil deelnemen aan dit opleidingstraject vul dan het selectieformulier (linken) in. Je kan je aanmelden tot en met 15 februari. 

Je kan je ook aanmelden d.m.v. een telefoongesprek. Zie voor verdere informatie de uitleg bij het formulier.

Je ontvangt uiterlijk 1 maart bericht of je geselecteerd bent. Hou het train-de-trainer weekend tot die tijd zeker vrij in je agenda.

Nog vragen? 

Neem gerust contact met ons op via t4t [at] stroomversnellers.org. We helpen je graag!