Stroomversnellers

De inschrijvingen voor dit opleidingstraject zijn helaas gesloten!

Ben jij actief in een sociale beweging? Merk je dat je groep niet altijd goed weet hoe ze de wereld kan veranderen? Wil je je groep sterker maken door ze hier samen meer over te laten leren?

Meld je dan aan om trainer te worden!

Het opleidingstraject voor trainers

Speciaal voor mensen die actief zijn in bewegingen voor sociale en ecologische rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, biedt Stroomversnellers een opleidingstraject tot trainer aan.

Als deelnemer leer je in één trainingsweekend (23-25 oktober) en twee terugkomdagen (eerste helft 2021) de basiskneepjes van het trainen van sociale bewegingen.

De bedoeling is dat je na dit traject genoeg kennis en zelfvertrouwen hebt om — eventueel met begeleiding — zelf trainingen of workshops voor sociale bewegingen te geven. Dat kan voor je eigen groep zijn of voor een andere groep die je wil steunen.

Wat kun je verwachten?

We werken voornamelijk met ervaringsgericht leren en directe educatie. Dat is een vorm van groepsleren waarbij de ervaringen van de deelnemers centraal staan en aandacht is voor diversiteit en het (verminderen van) machtsverschillen in de groep. Bedoeling is dat deze vorm van leren ons sterker maakt voor de strijd voor een betere wereld én deze betere wereld in het klein alvast een stapje dichterbij brengt.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:

  • Waarom zijn trainingen belangrijk voor sociale bewegingen?
  • Wat is de rol van een trainer?
  • Opbouwen van sociale veiligheid en onderling vertrouwen in een groep (‘container bouwen’)
  • Leercyclus en leerstijlen
  • Werkvormen
  • Groepsdynamieken en hoe je daar als trainer op kan reageren

Voor wie?

We hebben beperkte capaciteit. Daarom is dit opleidingstraject alleen bedoeld voor mensen die:

  • Een serieus commitment hebben in één of meerdere bewegingen voor sociale en ecologische rechtvaardigheid en/of gelijkwaardigheid. Denk aan bewegingen voor klimaatrechtvaardigheid, rechten van transgenders, antiracisme, democratisch onderwijs, een leefbaar minimumloon, huurdersrechten of internetvrijheid.
  • Verantwoordelijkheid opnemen in die sociale bewegingen
  • In hun beweging ook trainingen willen geven, of dat al doen

In principe is dit traject vooral bedoeld voor beginnende trainers, maar het kan ook interessant zijn voor mensen die al trainer zijn maar dit willen toepassen in de context van sociale bewegingen of die meer willen bijleren over ervaringsgericht groepsleren.

Ten slotte is de training ook interessant voor mensen die vaak grote bijeenkomsten en workshops voorzitten. Veel trainersvaardigheden die je leert zal je ook als voorzitter of facilitator goed kunnen gebruiken.

Door wie?

Het traject wordt georganiseerd door trainerscollectief Stroomversnellers. Wil je meer weten over wie zijn, kijk dan hier.

Drie geweldige trainers uit ons netwerk verzorgen de train-the-trainer in oktober:
Mees Engelen van het Belgische trainerscollectief Tractie,
Kyle Sawyer van het Amerikaanse Building Allies en Europese Ulex
Bob Wester van Stroomversnellers

Praktisch

Het opleidingstraject begint met een train-de-trainer weekend en wordt opgevolgd door twee terugkomdagen, en de mogelijkheid tot coaching.

Train-de-trainer weekend

Dit wordt georganiseerd van 23 tot 25 oktober op de Veluwe (start vrijdagmiddag rond 16u, einde zondag rond 17u).

De locatie is ook bereikbaar met het OV.
We voorzien veganistisch eten.
We slapen ter plekke verspreid over 5 verschillende, ruime slaapzalen.

Corona: fysieke afstand, sociale solidariteit!

Corona, we kennen het virus allemaal als een gevaarlijke lastpak die het samenkomen als sociale bewegingen niet makkelijk maakt. Als Stroomversnellers vinden het we het belangrijk dat de training toegankelijk blijft voor iedereen die trainer wil worden, ongeacht hun gezondheidssituatie of die van hun huisgenoten en familie. En we willen absoluut voorkomen dat onze training een uitbraak binnen sociale bewegingen veroorzaakt.

Daarom zullen we de corona- preventiemaatregelen tijdens de hele train-de-trainer serieus nemen. Zo hebben we voor een ruime accommodatie met 5 verschillende slaapkamers gezorgd, en zullen we tijdens de training aandacht besteden aan het volgen én volhouden van hygiëne en afstandsregels. Dit onder het motto: fysieke afstand, sociale solidariteit!

In het aanmeldformulier staan nog een aantal vragen over jouw persoonlijke situatie i.v.m corona, zodat we daar optimaal rekening mee kunnen houden. Aarzel niet contact (t4t@stroomversnellers.org) met ons op te nemen als je nog vragen hebt over dit onderwerp.

Terugkomdagen

In de eerste helft van 2021 plannen we nog een minstens twee terugkomdagen voor deelnemers aan de train-de-trainer. Eén dag gaat over omgaan met machtsdynamieken in groepen.
De andere dag wordt waarschijnlijk een skillshare, waarbij je je eigen specialiteiten kan delen met anderen. Om je opleiding compleet te maken is het aan te raden ook naar deze terugkomdagen te komen.

Weet je nog niet of je naar de terugkomdagen kan komen, maar wil je wel al heel graag meedoen aan het trainersweekend? Geef dat dan op bij je aanmelding.

Coaching

Daarnaast kunnen wij persoonlijke coaching geven bij jouw eerste trainingen. We bespreken de mogelijkheden verder met je tijdens het train-de-trainerweekend.

Aanmelding en selectie

Vanwege de beperkte capaciteit werken we met een selectieprocedure. Uit ervaring is gebleken dat groepen meer van elkaar kunnen leren als er een diversiteit aan perspectieven, achtergronden en ideeën is.
Als Stroomversnellers vinden wij het belangrijk om juist groepen met een gemarginaliseerde of minder geprivilegieerde achtergrond te steunen. Dus als je hierin actief bent, moedigen we je extra aan om je aan te melden!

Als je graag wil deelnemen aan dit opleidingstraject vul dan het selectieformulier in. Het formulier sluit op zondag 27 september 23:59. Meld je dus voor deze tijd aan!

Je ontvangt uiterlijk 5 oktober bericht of je geselecteerd bent. Hou het train-de-trainer weekend tot die tijd zeker vrij in je agenda.

Kosten

Een goede train-the-trainer organiseren kost veel tijd en duizenden euro’s. Wij vinden het belangrijk dat dit opleidingstraject toegankelijk is voor zo veel mogelijk mensen die al veel tijd stoppen in bewegingen. Daarom heeft Stroomversnellers financiering gezocht bij verschillende fondsen.

De financiële bijdrage die we jou als deelnemer vragen is daardoor beperkt. Als jij een bijdrage kan leveren naar draagkracht (suggestie: tussen €20 en €250, maar meer of minder kan ook), kunnen wij de kosten van het traject dekken. Sommige bewegingen kunnen misschien ook geld vrijmaken om iemand mee te laten doen om hun beweging te laten groeien.

Ben je in dienst van een NGO en wil je vanuit die functie meedoen? Dan gelden er andere tarieven. Informeer hier (geld@stroomversnellers.org) wat de bedragen zijn. Op verzoek maken we uiteraard een factuur.

De inschrijvingen voor dit opleidingstraject zijn helaas gesloten!