Hoe bescherm je jezelf en mensen uit jouw beweging tegen online haat?
Als je strijdt tegen onrecht, zoals racisme, seksisme, queer- en transhaat, islamofobie, sociale ongelijkheid of klimaatontwrichting, kan je te maken krijgen met online haat. Je krijgt dan intimiderende, beledigende en soms zelfs bedreigende reacties op social media. Wil jij er ook aan bijdragen dat iedereen die zich uitspreekt tegen onrecht dat zo veilig mogelijk kan blijven doen? En er voor zorgen dat mensen die al last hebben van discriminatie, niet óók nog op sociale media geïntimideerd worden? Vraag dan een workshop aan bij onlinehaat@stroomversnellers.org
Online haat bestaat voornamelijk uit beledigende en bedreigende berichten op sociale media. Meestal zijn deze afkomstig van trollen: mensen die onder een valse naam desinformatie of haatdragende berichten sturen. Trollen opereren soms alleen, maar vaak ook in georganiseerd verband. Hierdoor kunnen de haatreacties je soms ineens overspoelen. Online haat kan daardoor heftige persoonlijke en mentale gevolgen hebben. Het risico bestaat dat je je niet meer, of minder, durft uit te spreken – precies waar trollen op uit zijn.
Wie als doelwit gekozen wordt voor online haat, is niet toevallig. Uit eigen ervaring én uit onderzoek blijkt dat online haat vooral mensen treft die sowieso al te maken krijgen met discriminatie. Denk daarbij aan mensen van kleur, vrouwen, queer en trans mensen en mensen met gezondheidsproblemen.
Tegen online haat valt veel te doen
Er is gelukkig veel wat jij kan doen om jezelf en mensen uit je beweging weerbaar te maken tegen online haat. De Goede Zaak heeft na interviews met ervaringsdeskundigen enkele belangrijke tips gebundeld in een toolkit. Een van de belangrijkste conclusies van hun onderzoek is dat je online haat altijd samen moet aanpakken. Bewustzijn over hoe online haat werkt, en wat je kan doen om elkaar te ondersteunen, is cruciaal om te voorkomen dat mensen uit je beweging monddood worden gemaakt.
Workshop: maak je beweging weerbaar tegen online haat
Tijdens de workshopreeks bespreken we welke vormen van online haat er zijn, delen we ervaringen en leer je hoe je jezelf en anderen effectief kan beschermen. Tijdens de workshops zetten we stappen om ons digitaal beter te beschermen, en werken we samen aan het opbouwen van een steunnetwerk. De workshops worden gegeven samen met mensen die zelf te maken hebben gehad met online haat.
Ook als je (nog) niet te maken hebt gehad met online haat, maar je er samen met je groep op wilt voorbereiden, ben je meer dan welkom.
Voor wie: De reeks is bedoeld voor iedereen die opkomt voor een rechtvaardige en gelijkwaardige wereld (dus voor een wereld zonder racisme, klimaatontwrichting, sociale ongelijkheid, woononzekerheid, seksisme, queer en transhaat, enzovoort) en samen met anderen weerbaarder wil worden tegen online haat.
Wil je een workshop(reeks) voor jouw groep, beweging of organisatie aanvragen? Neem dan contact op met onlinehaat@stroomversnellers.org ! Dan bespreken we samen de mogelijkheden.
Met steun van:
