Stroomversnellers

Bob Wester

Bob Wester is sinds eind jaren ’90 actief in uiteenlopende sociale bewegingen voor een groene en sociale wereld. Van vluchtelingensolidariteit tot kraken en van feministische tot antiracistische bewegingen. “Ik zou graag een fundamenteel andere wereld zien. Dat groepen veel meer kunnen bereiken na een paar goede vragen of een juiste training geeft mij veel energie. Vooral als ik zie dat mensen dingen gaan doen waarvan ze dachten dat het ze het nooit zouden kunnen.” Bob zoekt graag samen met de groep strategische en haalbare stappen uit. Hij heeft ervaring in het betrekken van meer mensen uit je doelgroep bij jouw initiatief. Als Doorbraak-lid is hij eind 2012 initiatiefnemer geweest van Actiecomité Dwangarbeid Nee. Bob heeft de afgelopen jaren in de milieu- en vakbeweging gewerkt als organizer, coach en trainer, en heeft twee kinderen.

Katrien Depuydt

Katrien Depuydt zet zich sinds haar tienerjaren in voor een sociale en en ecologische samenleving. In België heeft zij actie-ervaring opgedaan met onder meer jongerenmilieuorganisatie JNM en actiegroepen voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Als jonge activist heeft ze zelf ondervonden dat trainingen je groep sterker, slimmer en hechter kunnen maken. Om dit door te geven ging ze al snel nieuwe generaties milieuactivisten opleiden. Als trainer van Vredesactie stoomde ze honderden mensen klaar voor de massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kernwapens. “De energie die een goeie training in een groep losmaakt blijft me inspireren. Als trainer probeer ik die te structureren tot heldere leerpunten die je in de praktijk kunt gebruiken.” In Nederland was ze FNV-organizer van schoonmakers en ongedocumenteerde huishoudelijke hulpen. Sinds 2016 woont ze met haar gezin in een ecologisch zelfbouwcomplex met 43 woningen en veel gemeenschappelijke ruimtes. In de aanloop daarnaartoe speelde ze een belangrijke rol als facilitator van de deelnemersvergaderingen en vrijwilligerscoördinator.

Liz Main

Liz Main is een gedreven activist met een scherp oog voor groepsdynamiek. Ze is de afgelopen jaren een sleutelfiguur geweest in het versterken van het verzet tegen de Groningse gasbevingen. Ze is actief voor GroenFront!, de noordelijke anarchistische beweging en voorzitter van Kritisch energieplatform CO2ntramine. In trainingen kan zij ook voortbouwen op haar ervaring met COC-voorlichting op scholen en haar jarenlange inzet voor de LGTBQ gemeenschap en Amnesty International. Haar werk in de jeugdpsychiatrie en de vluchtelingenopvang heeft haar kritische visie op uitsluiting en ongelijke macht aangescherpt.

Mara Linnemann

Mara Linnemann riep op haar vijftiende “fusie is ruzie” en ontketende een scholierenstaking. “Het verlangen naar een andere wereld niet opgeven, blijft mijn drijfveer.” Al vijf jaar vraagt ze daarom aandacht voor ‘duurzaam activisme’. Zij geeft meerdaagse ‘sustainable resistance’ trainingen in verschillende landen. Tien jaar geleden gaf ze haar eerste workshops voor Loesje. Ze schreef voor de WoesteLand Academie workshops, om jongeren in contact te brengen met de natuur. Daarnaast is ze trainer is voor het internationale Transition Network. Ze wil mensen ondersteunen bij het opbouwen van een veerkrachtige gemeenschap. Het omtoveren van een leegstaande boerderij tot een plek voor zelfvoorzienend leven geeft haar nodige ervaring. Ze heeft zich veel verdiept in de emotionele omgang met de klimaatcrisis. “Sinds tien jaar is klimaatverandering een thema dat mij dagelijks bezighoudt. De informatie ging alleen over feiten. Maar er was geen ruimte voor wat deze kennis met ons persoonlijk doet. Daarom ging ik hierover zelf workshops ontwikkelen”. En ze is sinds kort moeder. Zie ook www.cre-act.net

Peter Polder

Peter Polder denkt graag mee over het winnen van campagnes, het beste halen uit media-aandacht, het opzetten van nieuwe organisaties en netwerken, het vinden van geld voor campagnes, het gebruik van sociale media en het organiseren van effectieve protest-evenementen en acties. Peter heeft een ruime ervaring als milieu-activist in het opzetten van campagnes rond bouwprojecten, fossiele brandstof en boskap. Hij heeft aan de wieg gestaan van een aantal nieuwe NGO’s en actiegroepen als GroenFront!, Transition Towns en Schaliegasvrij Nederland. “Mijn drijfveer is mensen laten zien dat als je het goed organiseert en strategisch slim bent, je zelfs de machtigste tegenstanders op de knieën kunt krijgen.” Peter is vader van een puber dochter en werkt als organizer voor de energietransitie en tegen gaswinning bij Milieudefensie.

Talissa Soto

Talissa Soto. Talissa Soto is een activist, trainer en dichter. Ze werkt aan climate justice, intersectionaliteit, dekoloniale bewegingsopbouw. Als student werkte ze als organizer aan anti-racisme, tegen politiegeweld en rechten voor migranten in de VS. Ze studeerde af als socioloog aan de Universiteit van Amsterdam met een focus op migratie, en schreef haar thesis over intersectionaliteit in de praktijk. De afgelopen jaren is ze actief in verschillende feministische en klimaat collectieven in Nederland. Ze heeft gedichten geschreven over haar queerness en relaties en is recent begonnen aan meer politiek werk.