Stroomversnellers

Bob Wester

Bob Wester, lid kernteam van Stroomversnellers. Trainer voor actiegroepen, activisten en NGO's. Milieu en vakbeweging, organizer, coach en trainer.

Bob Wester (hij/hem) is sinds eind jaren ’90 actief in uiteenlopende sociale bewegingen voor een groene en sociale wereld. Van vluchtelingensolidariteit tot kraken en van feministische tot antiracistische bewegingen.

“Ik zou graag een fundamenteel andere wereld zien. Dat groepen veel meer kunnen bereiken na een paar goede vragen of een juiste training geeft mij veel energie. Vooral als ik zie dat mensen dingen gaan doen waarvan ze dachten dat het ze het nooit zouden kunnen.”

Bob zoekt graag samen met de groep strategische en haalbare stappen uit. Hij heeft ervaring in het betrekken van meer mensen uit je doelgroep bij jouw initiatief. Als Doorbraak-lid is hij eind 2012 initiatiefnemer geweest van Actiecomité Dwangarbeid Nee. Bob heeft de afgelopen jaren in de milieu- en vakbeweging gewerkt als organizer, coach en trainer, en heeft twee kinderen.

Katrien Depuydt

Katrien Depuydt (zij/haar) zet zich sinds haar tienerjaren in voor een sociale en en ecologische samenleving. In België heeft zij actie-ervaring opgedaan met onder meer jongerenmilieuorganisatie JNM en actiegroepen voor ongedocumenteerde vluchtelingen.

Als jonge activist heeft ze zelf ondervonden dat trainingen je groep sterker, slimmer en hechter kunnen maken. Om dit door te geven ging ze al snel nieuwe generaties milieuactivisten opleiden. Als trainer van Vredesactie stoomde ze honderden mensen klaar voor de massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kernwapens.

“De energie die een goeie training in een groep losmaakt blijft me inspireren. Als trainer probeer ik die te structureren tot heldere leerpunten die je in de praktijk kunt gebruiken.”

In Nederland was ze FNV-organizer van schoonmakers en ongedocumenteerde huishoudelijke hulpen. Sinds 2016 woont ze met haar gezin in een ecologisch zelfbouwcomplex met 43 woningen en veel gemeenschappelijke ruimtes. In de aanloop daarnaartoe speelde ze een belangrijke rol als facilitator van de deelnemersvergaderingen en vrijwilligerscoördinator.

Peter Polder

Peter Polder Peter Kodde Milieudefensie Stroomversnellers Groenfront

Peter Polder (hij/hem) denkt graag mee over het winnen van campagnes, het beste halen uit media-aandacht, het opzetten van nieuwe organisaties en netwerken, het vinden van geld voor campagnes, het gebruik van sociale media en het organiseren van effectieve protest-evenementen en acties.

Peter heeft een ruime ervaring als milieu-activist in het opzetten van campagnes rond bouwprojecten, fossiele brandstof en boskap. Hij heeft aan de wieg gestaan van een aantal nieuwe NGO’s en actiegroepen als GroenFront!, Transition Towns en Schaliegasvrij Nederland.

“Mijn drijfveer is mensen laten zien dat als je het goed organiseert en strategisch slim bent, je zelfs de machtigste tegenstanders op de knieën kunt krijgen.” Peter is vader van een puber dochter en werkt als organizer voor de energietransitie en tegen gaswinning bij Milieudefensie.

Herman van Veelen


Herman van Veelen (hij/hem) is momenteel vooral betrokken bij activisme voor vluchtelingenrechten en tegen klimaatverandering, kernwapens en wapenhandel. Hij combineert zijn activisme al jaren met een persoonlijke inzet door in verschillende particuliere opvangplekken en woongroepen samen te wonen met mensen die uit hun land hebben moeten vluchten of dakloos geraakt zijn. “De mensen waar ik in mijn woongroep mee samen woon hebben vaak uit hun land moeten vluchten door de wapenhandel en het CO2-colonialisme waar wij winst op maken. Door hen persoonlijk te leren kennen zie ik steeds meer waarom het belangrijk is dat er echt iets verandert aan ons systeem.”

Herman heeft veel geleerd van andere activisten. Vanuit zijn achtergrond als muziektherapeut heeft Herman ook vaardigheden in het geven van trainingen en het omgaan met de groepsdynamiek. Die gebruikt hij graag om andere groepen te helpen hun eigen kracht te herontdekken en gebruiken.