Stroomversnellers

Bob Wester

Bob Wester (hij/hem) is sinds eind jaren ’90 actief in uiteenlopende sociale bewegingen voor een groene en sociale wereld. Van vluchtelingensolidariteit tot kraken en van feministische tot antiracistische bewegingen.

“Ik zou graag een fundamenteel andere wereld zien. Dat groepen veel meer kunnen bereiken na een paar goede vragen of een juiste training geeft mij veel energie. Vooral als ik zie dat mensen dingen gaan doen waarvan ze dachten dat het ze het nooit zouden kunnen.”

Bob zoekt graag samen met de groep naar strategische en haalbare stappen. Hij heeft ervaring in het betrekken van meer mensen uit de doelgroep die aansluit bij jouw initiatief. Als Doorbraak-lid is hij eind 2012 initiatiefnemer geweest van Actiecomité Dwangarbeid Nee. Daarnaast heeft Bob de afgelopen jaren in de milieu- en vakbeweging gewerkt als organizer, coach en trainer, en is vader van twee kinderen.

Katrien Depuydt

Katrien Depuydt (zij/haar) zet zich sinds haar tienerjaren in voor een sociale en ecologische samenleving. In België heeft zij actie-ervaring opgedaan met onder meer jongerenmilieuorganisatie JNM en actiegroepen voor ongedocumenteerde vluchtelingen.

Als jonge activist heeft ze zelf ondervonden dat trainingen je groep sterker, slimmer en hechter kunnen maken. Om dit door te geven ging ze al snel nieuwe generaties milieuactivisten opleiden. Als trainer van Vredesactie stoomde ze honderden mensen klaar voor de massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kernwapens.

“De energie die een goeie training in een groep losmaakt blijft me inspireren. Als trainer probeer ik die te structureren tot heldere leerpunten die je in de praktijk kunt gebruiken.”

In Nederland was ze FNV-organizer van schoonmakers en ongedocumenteerde huishoudelijke hulpen. Sinds 2016 woont ze met haar gezin in een ecologisch zelfbouwcomplex met 43 woningen en veel gemeenschappelijke ruimtes. In de aanloop daarnaartoe speelde ze een belangrijke rol als vrijwilligerscoördinator facilitator en van de deelnemersvergaderingen.

Peter Polder

Peter Polder (hij/hem) denkt graag mee over het winnen van campagnes, het beste halen uit media-aandacht, het opzetten van nieuwe organisaties en netwerken, het vinden van geld voor campagnes, het gebruik van sociale media en het organiseren van effectieve protest-evenementen en acties.

Peter heeft ruime ervaring als milieu-activist in het opzetten van campagnes rond bouwprojecten, fossiele brandstof en boskap. Hij heeft aan de wieg gestaan van een aantal nieuwe NGO’s en actiegroepen zoals GroenFront!, Transition Towns en Schaliegasvrij Nederland.

“Mijn drijfveer is mensen laten zien dat als je je goed organiseert en strategisch slim bent, je zelfs de machtigste tegenstanders op de knieën kunt krijgen.” Peter is vader van een puber en werkt als organizer voor de energietransitie en tegen gaswinning bij Milieudefensie.

Herman van Veelen

Herman van Veelen (hij/hem) is momenteel vooral betrokken bij activisme voor vluchtelingenrechten en tegen klimaatverandering, kernwapens en wapenhandel. Hij combineert zijn activisme al jaren met een persoonlijke inzet door in verschillende particuliere opvangplekken en woongroepen samen te wonen met mensen die uit hun land hebben moeten vluchten of dakloos geraakt zijn.

“De mensen waar ik in mijn woongroep mee samen woon hebben vaak uit hun land moeten vluchten door de wapenhandel en het CO2-kolonialisme waar wij winst op maken. Door hen persoonlijk te leren kennen zie ik steeds meer waarom het belangrijk is dat er echt iets verandert aan ons systeem.”

Herman heeft veel geleerd van andere activisten. Vanuit zijn achtergrond als muziektherapeut heeft Herman ook vaardigheden in het geven van trainingen en het omgaan met de groepsdynamiek. Die gebruikt hij graag om andere groepen te helpen hun eigen kracht te herontdekken en gebruiken.

Ash

Ash (die/hun) is intern coördinator bij Stroomversnellers, waar die zich vooral bezighoudt met personeelszaken en de werksfeer. Die is actief voor Extinction Rebellion en ondersteunt Abolish Frontex. Daarnaast doet die ook de een Master in Forest and Nature Conservation aan de Universiteit van Wageningen.

“Ik heb veel geleerd van het grassroots organiseren bij XR. Sociocratische besluitvorming toepassen en je zo non-hiërarchisch mogelijk organiseren, blijken vaak een grotere uitdaging dan je denkt, maar ze zijn de moeite absoluut waard. Uiteindelijk denk ik dat het het belangrijkste is dat je mensen tegemoet probeert te komen, en daarbij te blijven werken aan je empathisch vermogen.” 

Jelle

Jelle (hij/hem) is intern coördinator bij Stroomversnellers. Hij is actief bij Extinction Rebellion, waar hij bijdroeg aan het organiseren van de Klimaat Rebellie van oktober 2021 in Den Haag en zich nu richt op de samenwerking tussen XR en andere bewegingen. Vanaf maart 2022 gaat hij daarnaast aan de slag als campaigner bij DeGoedeZaak.

“Als intersectionele klimaatactivist maak ik me sterk voor het bouwen van een sterke, intersectionele ‘beweging van bewegingen’. Eeuwen van kapitalisme en kolonialisme hebben de wereld op de rand van uitsterven gebracht. De enige manier om dit te stoppen is om met alle mensen die geraakt worden door deze systemen, samen de strijd aan te gaan.”

Edwin

Edwin Grooters (hij/hem) is een kleine 10 jaar actief in de klimaatbeweging in Nederland. Hij heeft veel ervaring opgedaan met het organiseren van grassroots campagnes en acties bij Fossielvrij NL en Code Rood.

“Door de jaren heen heb ik meegeholpen met het organsieren van verschillende trainingsweekenden voor de klimaatbeweging. Ik heb zelf verschillende organizing- en campagne-trainingen gevolgd bij 350.org en NEON en heb mijzelf daardoor verder ontwikkeld als trainer. Ik zet me in om mensen te tonen hoe systeemverandering in de praktijk werkt en ze daarbij de tools te geven om daar zelf actief aan bij te dragen. Want om onrecht en klimaatverandering aan te pakken moet we zoveel mogelijk mensen empoweren om mee te strijden en zich te organiseren, of zoals Naomi Klein het zegt: “To change everything, we need everyone”. Omdat de kennis die hiervoor nodig is niet op school te leren is, is het belangrijk dat trainingsorganisaties zoals Stroomversnellers bestaan.”

Trainers

Sorab Roustayar

Sorab Roustayar (hij/hem) identificeert zich als een moslim trans persoon. Hij is de oprichter van Stichting Fite Qlub en is momenteel werkzaam als voorzitter. Tevens is hij een van de oprichter van de BIPOC LHBTQI+ Alliantie in Amsterdam. Sorab zet zich al jaren voor LHBTQI+ rechten, maar zijn activisme begon bij het agenderen van de rechten van vluchtelingen, omdat hij zelf ook een vluchteling is geweest. Daarnaast zet hij zich al jaren in op gebied van antiracisme en feminisme. Sorab is daarnaast onderdeel Comité 21 maart en S.P.E.A.K., een moslimvrouwxn collectief.

Vanuit zijn activisme zette Sorab de stap naar facilitator en trainer om ook op die manier verschillende bewegingen vooruit te helpen op een duurzame manier. Sorab kan goed structuur aanbrengen en heeft een scherp oog voor ongelijke machtsverhoudingen.

Fleur

Al sinds Fleur (zij/haar) haar eerste activistische stappen zette in groene jongerenorganisaties ziet ze ecologische en sociale rechtvaardigheid als onlosmakelijk verbonden. Sindsdien zet ze zich samen met anderen in voor (het leren over) een anti-racistisch, feministisch, queer en dekoloniaal perspectief in de klimaatbeweging. Ze organiseerde de internationale degrowth conferentie in Den Haag en duikt graag de literatuur in om meer te leren over leer- en veranderprocessen in sociale bewegingen.

“In de klimaatbeweging heb ik zelf ontzettend veel geleerd, van mediawoordvoering tot vlaggen en banners maken, en van de-escalatietechnieken tot actielogistiek organiseren. Ik ontdekte dat ik faciliteren en groepsdynamieken ontzettend interessant vind, en ik doe niets liever dan groepen ondersteunen om effectief samen te werken en hun doelen te bereiken.”

Heleen Schols

Heleen Schols (zij/haar) ondersteunt graag groepen met inclusieve besluitvorming en met het vormgeven van hun organisatiestructuur. Ook faciliteert zij bijvoorbeeld brainstorm- en evaluatiesessies. Heleens achtergrond als activist ligt vooral in de antiracisme-beweging. Daarbij ging haar activisme ‘op straat’ samen met activisme in de academische wereld- haar proefschrift schreef ze over het Zwarte Piet- debat. Als onderzoeker én als trainer vindt Heleen het essentieel om oog te hebben voor de verschillende perspectieven en machtsposities van mensen.

Heleens interesse in de mogelijkheden en valkuilen voor inclusieve besluitvorming werd in eerste instantie gewekt door haar inzet als facilitator van groepsvergaderingen in de Occupy-beweging, en later in het voedselcollectief waar zij deel van uitmaakte.

“Wat vind je als groep nu echt belangrijk, en hoe zorg je dat daar dan ook je energie naartoe gaat? Gezamenlijk prioriteiten stellen waarbij alle stemmen worden gehoord is nogal een puzzel. Als trainer probeer ik daarbij te helpen door het bieden van structuur en goede werkvormen.”

Charly

Charly (zij/hen/die) is al meer dan tien jaar actief in de milieubeweging. De werking en dynamiek van groepen heeft hen altijd gefascineerd. Hierdoor is zij op een gegeven moment ook voor de milieubeweging workshops gaan geven over bijvoorbeeld duurzaam activisme en gaan faciliteren.

Op dit moment werkt die als psycholoog (MSc) en teamleider en faciliteert zij processen in de organisatie waarin hen werkt. Daarnaast zet hen als ervaringsdeskundige haar ervaring met psychische kwetsbaarheid en neurodiversiteit in. Ook heeft zij recent een kleine campagne gestart om biodiversiteit in urbane gebieden te verhogen en meer gemeenschap te creëren.

“Ik wil mijn ervaringen en kennis graag blijven inzetten voor een diversere en veerkrachtigere beweging.”

Saida Derrazi

Saida Derrazi (zij/haar), mensenrechtenactivist, actief bij het Comité 21 maart, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, mede-oprichter van het moslimvrouwen collectief S.P.E.A.K. en mede-oprichter van Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger.

“Ik houd me voornamelijk bezig met de coördinatie van deze organisaties. Daarnaast ben ik vanuit mijn werk ook actief in public affairs op het gebied van mensenrechten, kinderrechten en vrouwenrechten. Mijn grootste liefde is mijn zoon!

Omdat ik zelf heb ervaren wat training voor je beweging kan doen, wil ik dit nu ook aan anderen uit de beweging gaan bieden.”

Martine Doppen

Martine Doppen  (zij/hen) zet zich al jaren in voor het verbreden en vergroten van de klimaatbeweging. De relatie tussen de klimaatcrisis en sociale rechtvaardigheid staat daarin altijd centraal. Als jongerenorganizer bij JMA en Milieudefensie zette ze een trainingsprogramma over klimaatrechtvaardigheid en werkte aan de klimaatzaak tegen Shell. Momenteel werkt ze als campaigner bij Reclame Fossielvrij waar ze strijdt voor een verbod op fossiele reclame. Ook is ze debattrainer bij Stichting Nederlands Debat Instituut en is ze actief bij GroenLinks Amsterdam. Martine is facilitator van “The Work that Reconnects”, een methode van Joanna Macy voor transformatieve rechtvaardigheid. 

“Ik zie de klimaatcrisis als een symptoom van een disruptief systeem dat is geworteld in onder andere seksisme, racisme en klassenongelijkheid. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een intersectionele benadering van onze problemen de enige mogelijkheid is voor echte klimaatactie.”